Нерядко името Amazon е синоним на скандали, в които са замесени

...
Нерядко името Amazon е синоним на скандали, в които са замесени
Коментари Харесай

Как Amazon спасява книжарниците на Острова

Нерядко името Amazon е синоним на кавги, в които са забъркани милиони долари, изключително когато книжният пазар е неудовлетворен от монопола на компанията.

Не по този начин стоят нещата към днешна дата. Преди броени дни във Англия, по самодейност на издателство Picador, книжарница London Review Bookshop и веригата Daunt Books, бе основан избавителен фонд за всички търговци на книги от дребния бизнес. Невъзможността за търговия заради пандемията и заплахата от банкрути ще могат да бъдат частично редуцирани точно с помощта на фонда. 

Първата значима крачка на избавителната задача е била достигането на цифрата 10 хиляди лири. Поради големия интерес обаче към този момент са събрани над 100 хиляди лири, чиято равноценност е към 225 хиляди лв..

С това не се изчерпват постъпленията. 

Преди няколко дни основателите на самодейността споделиха, че е получено анонимно подаяние:  " Дарителят е оставил известие, че желае да поддържа самостоятелните книжарници, като по този начин спомогне за опазването на пъстротата на книжния пазар ". Още на идващия ден обаче се открива произходът на парите. Оказва се, че не коя да е корпорация, а Amazon е направила този жест към търговците на книги, като това е доказано и от неин представител. Изявлението на компанията е: „ Можем да потвърдим, че даряваме сумата в поддръжка на самостоятелните книжарници ”.

Реакцията към дарението обаче е спорна.

От години търговците и техните сдружения са на мнение, че точно поради Amazon са на път да изгубят бизнеса си. Затова и през 2018-а предложиха на държавното управление да полза корпорацията с спомагателни налози. Виртуалният снабдител е с по-ниска ставка на Данък добавена стойност, в сравнение с физическите магазини.  

Често срещан феномен е хората да посетят някоя книжарница, след което да заявят, че ще закупят мечтаното произведение от Amazon. С това може да бъде обвързвана статистиката, съгласно която от 858 самостоятелни книжарници към половината са прекратили активността си. 

По този мотив една от организаторките дефинира дарението като " извънредно иронично " и прибавя: " Радостна съм, че парите отиват за нещо положително, само че за малките търговци няма по-голяма заплаха от Amazon ".

 
Малкият огромен бизнес: Книжен гуляй по време на чума


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР